Enkelt att själv slipa golv

Ett trägolv blir slitna vart efter som åren går. Golvet får märken och fläckar, samt att lacken mattas. Jämfört med golv av syntetiska material, kan du på ett ganska enkelt sätt ge trägolvet eller parketten en ansiktslyftning. Det kan tyckas verka svårt att slipa ett golv själv helt på egen hand, men med lite sunt förnuft och om du inte är helt oteknisk går det bra. Har du dessutom de rätta hjälpmedlen, kan du slipa ditt golv på egen hand riktigt bra.

Golvslipmaskin – Hyra eller köpa?

De flesta har ingen golvslipmaskin hemma, men det är inga problem. Visserligen kan du alltid köpa en, men det kan bli en dyr affär om du endast ska använda den vid ett tillfälle. Det går att hyra maskiner för att slipa golv med. Prata med uthyrarna och berätta vilken typ av golv som ska slipas och hur slitet det, så guidar de dig till rätt golvslipmaskin. Är golvets yta inte så stor, tar det endast ett par dag att slipa golvet.

Att tänka på innan slipningen

Först och främst behövs rummet tömmas på möbler och därför bör du ha funderat vart du ska sätta dessa under tiden golvet ska bli slipat. För hemmet behöver fungera som det ska under de dagar trägolvet blir slipat och behandlat. Därefter är det dag att se efter om några spikhuvud har ”krupit upp” så att säg på golvet yta. Fläckar bör dessa tas bort med ett milt rengöringsmedel. Täck dörröppningar till andra rum, så att du slipper få slipdamm i hela bostaden.

Slipa golvet

Börja använda ett grovkornigt slippapper, storlek 40 brukar vara bra att börja med. Efter första slipningen är det dags för ett mer finkornigt slippapper, storlek 100. Slipningen görs lugnt och metodist för att få bästa resultat. Efter slipningen är det dags att rengöra golvet från allt slipdamm och det allra enklaste är att använda en dammsugare. Desto mer noggrann du är, ju bättre blir resultatet när du sedan behandlar trägolvet, speciellt vid lackning. Då damm ger en ful och knottrig yta.

Comments are closed.

Post Navigation